Ancestral Clouds Ancestral Claims

Denise Ferreira da Silva & Arjuna Neuman

11.05 — 15.09.24

Duotentoonstelling

Samengesteld door Joachim Naudts

Deelnemende kunstenaars Denise Ferreira da Silva & Arjuna Neuman

Kunsthal Extra City markeert haar 100ste tentoonstelling met 'Ancestral Clouds Ancestral Claims', een beklijvende collectie poëtische video-installaties van het internationaal gerenommeerde kunstenaarsduo Denise Ferreira da Silva en Arjuna Neuman. Sinds 2016 werken ze samen aan Elemental Cinema, een reeks films die de basiselementen van onze wereld – aarde, lucht, water en vuur – als uitgangspunt nemen. Hiermee bevragen de kunstenaars het dominante, westerse perspectief op kennis van zowel het menselijke als het niet-menselijke. Hun ethisch-esthetische standpunt richt zich op systemische structuren van kolonialisme, kapitalisme en imperiale onrechtvaardigheid. In deze tentoonstelling, hun Belgisch debuut, brengen ze enkele van hun geprezen films samen, zoals Serpent Rain (2016) en 4 Waters - Deep Implicancy (2018).

Centraal in de tentoonstelling staat hun nieuwste en meest ambitieuze film tot nu toe, Ancestral Clouds Ancestral Claims (2023). De film wordt getoond in een grote, site-specifieke installatie en vertrekt van het onzichtbare element lucht. Centraal staan reizende winden van de Sahara tot de Amazone en langs de kust van de Stille Oceaan. De meeste opnames zijn echter in de Atacama woestijn in Chili gemaakt, waar sommige van de grootste mijnen ter wereld voor lithium, koper en silicium te vinden zijn. Dankzij de grote hoogte, het extreem droge terrein en de zuivere lucht blijft er ook veel geschiedenis bewaard. Je vindt er prehistorische rotstekeningen, maar ook voormalige werkkampen uit de koloniale periode. Tijdens de dictatuur van Pinochet werden die opnieuw in gebruik genomen om tegenstanders van het regime uit te buiten. Wat ligt er voor onze neus eigenlijk allemaal verborgen? Dat is wat de kunstenaars zich voortdurend afvragen.

Neuman en Ferreira da Silva experimenteren met zowel het denken als het aanvoelen van de verschillende momenten van ons materieel bestaan: het kwantische en het kosmische, het organische/mechanische en het historische/geologische. De kunstenaars vertrekken vaak vanuit een specifieke locatie, maar weven er vervolgens verschillende tijden en plaatsen doorheen. Hun holistische onderzoek naar geopolitieke kwesties krijgt zo niet alleen een historische diepgang maar ook een planetaire reikwijdte.


De centrale film Ancestral Clouds Ancestral Claims speelt afwisselend met Nederlandse en Engelse ondertitels. Nederlandse ondertitels altijd op de oneven uren zoals 11, 13, 15 en 17u; Engelse ondertitels op de even uren zoals 12, 14, 16 en 18u.

Locatie Kunsthal Extra City, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen