Presentatie ‘Wer Mae Hao’, nieuwe video door Nicoline van Harskamp

11.12.2015, 18:00 — 22:00 Film

Gratis toegang

Engels gesproken

Duur: deuren open van 18:00 tot 22:00, programma van 19:00 tot 20:30

Programma

- Introductie door Nicoline van Harskamp

- ‘Wer Mae Hao’ (Antwerpen, 2015, 6 min)

- Vertoning van andere videowerken van de serie ‘Englishes’ (50 min in totaal)

- Q&A sessie met de kunstenares

Op dezelfde avond zal het boek ‘Cross-Examinations’ gepresenteerd worden, samen met nieuwe werken van Nicoline van Harskamp, Lawrence Abu Hamdan, Willem Oorebeek en Anja Kirschner & David Panos.

________________________________

Doorheen een doorlopende serie van geregistreerde ‘taalexperimenten’ streeft kunstenares Nicoline van Harskamp naar het voorspellen en representeren van de toekomst van de Engelse taal, zoals die door anderstaligen gebruikt wordt. In samenwerking met een resem internationale kunstinstituties en universiteiten kaarten haar kortfilms bijzondere aspecten van taalverandering aan.

Vandaag geldt de verhouding van één Engelstalige spreker per vier sprekers met een andere moedertaal. Als resultaat is deze commerciële, politieke en culturele ‘lingua franca’ een taal zonder standaard geworden, wiens syntax, vocabulaire en uitspraak varieert over de aardbol heen. Er zijn verschillende oorzaken en effecten van het belang van de Engelse taal, waarvan vele als ongewenst kunnen beschouwd worden. Dus zoals er een nieuw tijdperk van het gebruik van het Engels schijnt op te komen, lijkt het belangrijk om na te denken over de toekomstige Engelse taal als een nieuwe Patois, die een veelheid aan – en verder ook de ambities van – stemmen uit verschillende regio’s, klassen en generaties zal dienen. Eerder dat dan een nieuw Latijn, die voornamelijk de professionele of politieke elites zal dienen en hun superioriteit linguïstisch coderen.

Nicoline van Harskamp werkte in Antwerpen met een groep van 14 kinderen die vloeiend Engels praten, maar wiens moedertaal niet Engels is. Hun ‘Englishes’ variëren in stijl en klank, maar zijn gelijkaardig in die zin dat ze allemaal zelfgemaakt zijn. In een week van workshops en improvisaties gebruiken de kinderen deze linguïstische creativiteit om een verhaal in het mogelijke toekomstige Engels te vertellen. Het resultaat is een nieuw videowerk dat de titel ‘Wer Mae Hao’ draagt.

‘Wer Mae Hao’ zal voor de eerste maal vertoond worden op 11 december in Extra City Kunsthal. Ook andere videowerken van de serie zullen vertoond worden, gevolgd door een vraag-en-antwoordsessie met de kunstenares.

‘Wer Mae Hao’ is gerealiseerd in samenwerking met o.a. kinderen van De Zonnebloem die het ISF Active English programma volgen (ISF Active English vzw organiseert reeds drie jaar een Engels naschools programma in de Evangelische basisschool De Zonnebloem. Met dit programma leren de kinderen Engels op een speelse, interactieve manier waarbij ze de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan Cambridge Young Learners' Exams en ze een universeel erkend certificaat ontvangen van hun behaalde niveau Engels.)

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Cross-examinations #4 24.01.2013—03.03.2013

Cross-examinations #3 23.11.2012—30.12.2012

Cross-examinations #2  05.10.2012—11.11.2012

01.01.1970—01.01.1970

Cross-examinations #1  14.09.2012—30.09.2012