The Camera’s Blind Spot II

Sculpture / Photography: Further Recent Examples

29.03 — 20.07.15

Groepstentoonstelling

Samengesteld door Simone Menegoi

Deelnemende kunstenaars Becky Beasley, Paul Caffell, Attila Csörgo, Michael Dean, Ode de Kort, Liz Deschenes, Raphael Hefti, Corin Hewitt, Laura Lamiel, Oliver Laric, Marie Lund, Justin Matherly, Fabio Sandri, Luca Trevisani, Viola Yesiltaç, en een selectie vroege publicaties over het werk van Medardo Rosso

‘The Camera’s Blind Spot II’ onderzoekt de relatie tussen beeldhouwkunst en fotografie vandaag. Zoals de titel suggereert, is het een vervolg op een tentoonstelling met dezelfde titel die in 2013 plaatsvond in MAN – Museo d’Arte della Provincia di Nuoro (Nuoro, Italië). Deze tweede episode werd ontwikkeld in dialoog met nieuwe deelnemers, vergezeld van twee kunstenaars uit de eerste tentoonstelling: Becky Beasley – die een bijzonder project presenteert, verspreid over de tentoonstellingsruimte en de façade van Extra City – en Michael Dean – van wie een solotentoonstelling loopt op de benedenverdieping.

‘The Camera’s Blind Spot’ bekijkt de verschillende manieren waarop hedendaagse kunst de kruisbestuiving tussen fotografie en beeldhouwkunst inzet – met als resultaat sculpturale werken die worden gepresenteerd als foto’s, of foto’s waarvan de materialiteit zo ver wordt doorgedreven dat ze in een autonoom beeldhouwwerk veranderen. De tentoonstelling bevat daarom niet alleen prints, maar ook installaties, video’s, objecten die op een ambigue manier tussen twee en drie dimensies balanceren, en, uiteraard, sculpturen.

De tweede episode van ‘The Camera’s Blind Spot’ brengt een brede waaier artistieke posities in kaart door zowel jonge als gevestigde kunstenaars te tonen die zichzelf in de eerste plaats als beeldhouwers zien, naast andere die hun werk vooral in fotografische termen benaderen. Aanvullend bevraagt het project de actuele technische en conceptuele identiteit van fotografie, door werken op te nemen die gebaseerd zijn op fotogevoelige processen en printtechnieken, gaande van de oudste tot de meest recente, van alledaagse tot esoterische. Deze worden getoond in een afzonderlijke sectie – bijna als een tentoonstelling in de tentoonstelling –, getiteld LA CAMERA. Naast hedendaagse gezichtspunten, brengt LA CAMERA ook een hommage aan de baanbrekende figuur Medardo Rosso. Het bevat een kleine selectie vroege publicaties, geïllustreerd met Rosso’s foto’s van zijn eigen beelden.

Samengesteld door Simone Menegoi
Assistent curator: Barbara Meneghel

Gratis rondleidingen
Tweewekelijks zijn er op zondag gratis rondleidingen met gids doorheen de tentoonstellingen 'Michael Dean. Jumping Bones' en 'The Camera's Blind Spot II'.
Op 12 en 26 april, 10 en 24 mei, 7 en 21 juni en 5 en 19 juli 2015, telkens om 14:00.

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen