Family Fictions

14.09 — 08.12.2019 Groepstentoonstelling

Samengesteld door Laura Herman en Charlotte Van Buylaere

De westerse “familie” is het product van een minutieus ontworpen ordening. Deze structuur bevoorrecht bepaalde relaties (tussen man en vrouw, kind en ouder) en sluit andere uit. Ze oefent controle uit en bepaalt ons inzicht in het verleden (stamboomonderzoek), onze praktijk in het heden (verwantschap) en onze blik op de toekomst (nalatenschap). De traditionele familiestructuur weerspiegelt zich in vormen van patriarchaat, broeder- en zusterschap en hiërarchische organisatiemodellen.

Gewijzigde samenlevingsvormen dwingen ons vandaag om de traditionele betekenis van “familie” te herdenken. Van queer-gemeenschappen tot sovjet-communes en van liefdesaffaires met vreemden tot huishoudens bestaande uit verschillende soorten: hoe kunnen we ons een post-familiale samenleving voorstellen?

De groepstentoonstelling ‘Family Fictions’ presenteert uiteenlopende manieren waarop kunstenaars het concept van familie onderzoeken, ontwrichten of heruitvinden. Hoe kunnen we het vocabularium rond “familie” een nieuwe invulling geven? Kunnen we gemeenschappen en ons “samen-zijn” benaderen vanuit een gedeelde geschiedenis of overeengekomen codes in plaats van uit de klassieke ouder-kind-relaties? Wat gebeurt er als we ons algemeen aanvaard begrip van familie laten vervloeien en uitdijen?

Beeld: ‘W.H. Shumard family’, circa 1955, Item 31160, Ben Evans Recreation Program Collection (Record Series 5801-02), Seattle Municipal Archives (Wikipedia)

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen