Daily Nightshift

21.03 — 28.06.20

Groepstentoonstelling

Samengesteld door Kunsthal Extra City o.l.v. Eline Verstegen, in samenwerking met Simon Delobel en Olivier Goethals Ruimtelijke installatie door Olivier Goethals

Deelnemende kunstenaars onder andere Kader Attia, Fiona Connor, Danilo Correale, Alexander Deprez, Jos Jansen, Mathew Kneebone, Klara Lidén, Frederik Lizen, Melanie Manchot, Lieven Martens & Simon Van Honacker, Sam Meech, Karl Philips, Ann-Sofi Sidén, Pascale Marthine Tayou, Dennis Tyfus, Oriol Vilanova

“Vandaag vindt een groeiend percentage van het sociale en economische leven plaats na zonsondergang. De huidige evolutie naar steden die 24/7 draaien doet onze perceptie van dag en nacht vervagen.” (1)

De nacht, en vooral de stedelijke nacht, is in de laatste jaren steeds meer een felbevochten strijdtoneel geworden; een intens bediscussieerd onderwerp voor stadsbewoners, beleidsmakers, onderzoekers én kunstenaars.

De stad die ‘s nachts leeft lijkt eindeloze beloftes in zich te dragen. Gelijktijdig met het dimmende daglicht ontspannen mensen, komen ze samen, worden ze uitgelatener, vinden ze een plek waar ze het gevoel hebben erbij te horen. In het verhullende en verdraagzame schemerdonker kan en mag er meer. Wordt er steeds meer uitgegeven, dat ook.
Maar de feestende, de werkende en de bewoonde stad bestaan niet altijd even harmonieus naast elkaar.
In de duistere uren zijn er spelbrekers bij de vleet. Overlast en onveiligheid - zowel feitelijke problemen, als bevooroordeelde percepties ervan. Ook minder officiële, maar even winstgevende circuits manifesteren zich ‘s nachts. En er zit een scherp randje aan de legale, florerende economie, want wie kan zich het spelen veroorloven en wie werkt om rond te komen?

Het resulteerde voorlopig in twee tegengestelde bewegingen: enerzijds werd het stedelijke nachtleven op verschillende plaatsen omarmd, met als ultieme doel een goed te marketen 24/7 city; anderzijds werd het strikter gereguleerd met soms letterlijke en figuurlijke uitdoving tot gevolg. Beide tendensen sluiten elkaar echter niet uit, want het ene selecteert de ‘ongewenste’ elementen eruit zodat het andere nog optimaler bewerkstelligd kan worden. Maar wie of wat is (on)gewenst, door wie en voor wie?

De tentoonstelling 'Daily Nightshift' vertrekt vanuit het idee dat de stad van vandaag ‘s nachts anders gebruikt, ervaren en (beleidsmatig) ingericht wordt. Het brengt kunstwerken samen die precies inzoomen op de complexe verbanden tussen ontspanning, arbeid, (on)veiligheid en economie in de hedendaagse stedelijke nacht.

In een uitgebreid randprogramma worden deze verschillende aspecten en de spanningsvelden ertussen verder opgenomen in performances, optredens, filmvertoningen, debatten en lezingen.

(1) ARUP, 'Cities Alive: Rethinking the Shades of Night', 2015, p.13


Beeld: Danilo Correale, 'The Unsleep' (extract), #21 Manila, courtesy de kunstenaar

Documentatie

Artist Talk: Co-curator Simon Delobel in gesprek met En Plein Public kunstenaar Frederik Lizen (Zoom sessie op Facebook Live)

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen