Public Observatory - Towards Civil Dusk

De Cleene De Cleene

27.06.2020, 21:30 — 22:15 Performance

Op een zomeravond wandelt een man naar een tuinhuis. Het is een grijze nacht. Een geometrische vlek in artisjok-groen beweegt tussen de hagen en bomen. Iemand vertelde je ooit dat het diamanten regent op Neptunus.

Op 27 juni 2020 om 21u30 wordt Kunsthal Extra City voor één avond een volkssterrenwacht. Op het dak van de tentoonstellingsruimte stellen amateur-astronomen een telescoop op.* Een camera is aangesloten op het instrument en streamt live beelden. Gecombineerd met korte filmische observaties, een soundtrack en een stem, ontspint zich een verhaal.

Public Observatory - Towards Civil Dusk is een artistieke benadering van de wereld van de amateur-astronomische observaties. Elke nacht kijkt een veelheid aan amateur-astronomen naar de hemel. Ze nemen een pivotale positie in. Nachten aan een stuk observeren ze, in volkssterrenwachten of in hun eigen achtertuin. Ze populariseren wetenschap door hun kennis en telescopen aan te bieden aan een breed publiek, of dragen bij tot de professionele astronomische gemeenschap door hun gegevens aan te bieden. Het is een wereld van sterke tegenstellingen, zowel erg technologisch van aard, als heel DIY. Een combinatie van gevorderde wetenschappelijke kennis met een directe, romantische waardering van hemellichamen. Het is een eenzame onderneming die niettemin leidt tot grote gemeenschappen van gelijkgestemde zielen.

De Cleene De Cleene richt zich op nieuwe manieren om het alledaagse te benaderen, met artistieke middelen en vanuit een cultuurkritisch perspectief. Onderzoek wordt gevoerd naar een veelheid aan onderwerpen, zoals de beweging van vlaggen, het conserveren van maquettes van filmdecors, de esthetiek van parkeerplaatsen, de uitbarsting van de Vesuvius in 1872, en communicatie in verenigingen voor amateurastronomen. Een achtergrond in fotografie en literatuur wordt gecombineerd met een interesse voor documentaire praktijken. De Cleene De Cleene documenteert fenomenen, mensen, landschappen, gebouwen, technologieën en objecten, en ontsluit dat in de vorm van publicaties in wetenschappelijke tijdschriften, kunstwerken, gecureerde tentoonstellingen, presentaties en boeken.

Stem af op de Volkssterrenwacht 27 juni 2020 om 21u30 via onderstaande videolink:

___________________________________________________

Volkssterrenwacht / Public Observatory – Towards Civil Dusk is een werk van De Cleene De Cleene en maakt deel uit van Documenting Objects, een onderzoeksproject van Arnout De Cleene en Michiel De Cleene aan KASK & CONSERVATORIUM School of Arts Gent.

* Het strooilicht in de wijk, gecombineerd met de tijd van het jaar, maakt het moeilijk om hemellichamen te zien. Het laat echter wel toe andere zaken te bekijken..**

** Afhankelijk van de weersomstandigheden.

___________________________________________________

PRAKTISCHE INFORMATIE
27.06.2020, van 21u30 tot 22u15
Deze performance vindt wegens COVID-19 online plaats

De Cleene De Cleene - Public Observatory - Towards Civil Dusk
www.decleenedecleene.be

Locatie Online, World Wide Web

Daily Nightshift 21.03.2020—28.06.2020