Reading Room #1: The Residence (Opening).

02.02.2012, 17:00 — 21:00 Lezing

Carol Yinghua Lu & Liu Ding: Little Movements

Liu Ding and Carol Yinghua Lu zullen spreken over hun meest recente project getiteld Little Movements: Self Practice in Contemporary Art, dat ze geïnitieerd en georganiseerd hebben in samenwerking met Su Wei.

De openingspresentatie vond vorig jaar plaats in OCAT Programme for Emerging Art Practitioners, Shenzhen, China. In 2013 zal de opening plaatsvinden in Museion in Bolzano (Italië).

Door de oorsprong te nemen van het concept van 'global art' zoals voorgesteld door Hans Belting (ZKM, Karlsruhe), dat hedendaagse kunstpraktijk wereldwijd overziet en een kunstwereld met meervoudige centra ziet, onderzoekt en presenteert Little Movements nieuwe manieren van denken en werken in artistieke en theoretische praktijken, zowel internationaal als lokaal, zowel in het verleden als in het heden. Enkele processen en vormen van deze praktijken kunnen beschreven worden en samengevat, terwijl andere moeilijk over te brengen of op te sommen zijn binnen de bestaande categorieën van artistieke praktijk.

Doelbewust en actief trotseren en zaaien ze twijfel over het discours van systematisatie en standaardisatie, en verblijven in een voortdurende staat van zelftwijfel. Het is omwille van deze staat, dat zij de macht en de vitaliteit krijgen om te volharden in hun praktijken.

In de visie van de curatoren, zijn deze praktijken niet onmiddellijk winstgevend. Ze hebben geen korte-termijn doelen. Ze verleggen duidelijke politieke standpunten en waardeoordelen, terwijl ze de kracht en mogelijkheden voor perceptie en verandering behouden. Het kan gezegd worden dat Little Movements de kritische politieke verbeelding en ideeën zijn van artistieke praktijk.

Carol Yinghua Lu is een jonge Chinese curator en schrijver. Ze studeerde Engelse Literatuur (BA) aan de Sun Yat-sen University, Guangzhou en studeerde af in Critical Studies aan de Malmö Art Academy, Zweden. Van 2005 tot 2007 was ze de onderzoeker van China voor Asia Art Archive. Carol Yinghua Lu is één van China's meest actieve en dynamische curatoren en critici. Ze is redacteur voor Frieze en schrijft regelmatig voor internationale kunsttijdschriften waaronder e-flux journal, The Exhibitionist, Yishu en Tate. Haar teksten over hedendaagse kunst zijn ook reeds verschenen in kunst catalogi, boeken, publicaties, en kritische readers. In 2011 was ze lid van de jury van de Gouden Leeuw Award op de Biënnale van Venetië. Ze is onlangs benoemd tot één van de co-Artistieke Directeuren van de Gwangju Biënnale in 2012.

Liu Ding’s Store is een voortdurend project gestart door de kunstenaar in 2008, een platform waarop problemen van de rol van de kunstenaar, de relatie tussen de waarde van een kunstwerk en consumptie, de ethische limiet van kunst instituten en kunstsystemen worden onderzocht. Liu Ding heft deelgenomen aan een aantal belangrijke tentoonstellingen zoals de tweede Guangzhou Triënnale, de vierde Seoul International Biennale of Media Art en het Chinese Paviljoen op de 53ste Biënnale van Venetië in 2009. Zijn werk is te zien in vele musea en galeries in China en in het buitenland.

www.liudingstore.com

Justin Bennett: Cricket Orchestra

Brits geluidskunstenaar Justin Bennett ontwikkelde de soundscape voor The Residence (a wager for the afterlife). Een deel ervan is ontstaan uit uit wat hij zijn Cricket Orchestra noemt. Bestaande uit tientallen klikken en glitches gebruikt het 'orkest' enkele sound bites om een levensechte omgeving te creëren van krekels en insecten, hoewel zij soms echt gek gaan.

Justin Bennett is een kunstenaar die werkt met geluid en visuele media. Het alledaagse geluid van onze stedelijke omgeving op elk niveau van detail is de focus van zijn werk waarin hij de wederkerigheid van muziek en architectuur en van geluid en beeld ontwikkelt. Bennett werkt vaak met kunstenaars uit andere disciplines waaronder de performance groep B M B con, theatermaker Renate Zentschnig en choreograaf Eva-Cecilie Richardsen.

Zijn recente solo werk focust op stedelijke ontwikkeling en publieke ruimte, resulterend in geluid, video, animatie en grafisch werk. Zijn recente projecten bevatten de videos Raw Materials and Brunelleschi’s Mirror (2011), Chipka, een 12" vinyl release (2011), Production Line, een solo tentoonstelling in Barbara Seiler Galerie, Zürich (2010), The City Amplified, een solo tentoonstelling in het Gemeentemuseum, Den Haag (2009), Zuidas Symphony, een audiotour voor een nieuwe zakenwijk in Amsterdam (2009), Drawing Typologies, Stedelijk Museum Amsterdam (2008), The Well, CD en installaties voor de 10de Istanbul Biënnale (2007).

Taal Engels

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen

Katleen Vermeir & Ronny Heiremans 02.02.2012—01.04.2012