Vedran Kopljar en Evelin Brosi & Elvis Bonier

De keuze van Guillaume Bijl

27.10 — 16.12.18

Solotentoonstelling

Samengesteld door Guillaume Bijl

Deelnemende kunstenaars Vedran Kopljar en Evelin Brosi & Elvis Bonier

Voor de tentoonstellingsreeks ‘De keuze van’ vroeg Kunsthal Extra City aan enkele van de meest gerenommeerde Antwerpse kunstenaars om een beloftevolle kunstenaar voor te stellen die volgens hen absoluut (inter)nationale erkenning verdient. Deze kunstenaar krijgt vervolgens een solotentoonstelling en de nodige ondersteuning om een belangrijke stap te kunnen zetten in zijn of haar artistieke carrière.

Voor de eerste editie van ‘De keuze van’ selecteerde Guillaume Bijl de kunstenaars Vedran Kopljar en Evelin Brosi & Elvis Bonier:
"Beide kunstenaars zijn mij de laatste jaren opgevallen, door hun consequente individuele taal en vorm, waar humor nooit ver te zoeken is.
Ik zou zeggen over hun werk: ‘het trekt op niks… anders’ in onze kunstwereld. Dit maakt mij zeer nieuwsgierig en vol vertrouwen met wat er nog zal komen… in de toekomst."

(Guillaume Bijl)


Een residentie is een plaats waar iemand of iets verblijft. In dit geval betreft het mogelijk de ruimte waar de minderheid verblijft, of de plaats die minderheid wordt genoemd. De primaire minderheid – zijnde de ik en het eigen zijn – ontstaat op het moment dat de ander als zodanig wordt onderscheiden.
De ‘inner-ruimte’ is een ruimte die vanbinnen is. Daar waar die dingen worden ge- plaatst die zich binnen bevinden. Het interieur van de residentie; een mens of een andere vorm waarin iets kan huizen. Daar waar doorgaans gedachten, emoties en herinneringen vertoeven.

(Vedran Kopljar)


Gedurende de tentoonstelling oefent Evelin Brosi & Elvis Bonier een parttime job uit in het cultureel veld: in Kunsthal Extra City spendeert hij 60% van zijn officiële werktijd als suppoost openlucht. Daarnaast bevindt de kunstenaar zich van 14:00 tot 18:00 ‘en plein air’, in het 21ste-eeuwse Antwerpse landschap. Op het balkon wordt hij tot fragment van een stukje wereld en voorbij zijn aanwezigheid worden de ogen van de kijker de kale, urbane verte ingeleid.
Dit schilderachtige tafereel wordt aangevuld met een verzameling vanzelfsprek- ende werken – dingen die voor hun domme zelf en/of dom vanzelf spreken – werken die getuigen van de inspanningen van Evelin Brosi & Elvis Bonier om weer en weer in gedachteloze vorm te geraken. Hoewel het plausibel is dat in deze werken de macht van de herhaling tegen de herhaling wordt gekeerd, blijft ook steeds de kans bestaan dat wat zich laat gevoelen niet meer dan onverschillige procedures zijn.

(Evelin Brosi & Elvis Bonier)


Met de steun van de Stad Antwerpen.

Documentatie

Moeiteloos, of toch niet? – Metropolis M in gesprek met Boris Van den Eynden

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen