Vu’Cumprá

Laat je meevoeren door de stedelijke interventie van Younes Baba-Ali

18.05.2024, 12:00 — 18:00 Artistieke interventie

Op zaterdag 18 mei trappen we ons 20-jarig jubileum af met Vu'Cumprá (2016), een artistieke en stedelijke interventie van Younes Baba-Ali. De krachtige performance, die wordt uitgevoerd door Eric Androa Mindre Kolo, voert je mee doorheen Kunsthal Extra City, de winkelstraten van Antwerpen en andere publieke plekken in de stad.

In dit performatieve werk onderzoekt Younes Baba-Ali hoe circulatie, uitwisseling en expositie artistieke waarde creëren, terwijl hij twee schijnbaar tegengestelde markten naast elkaar plaatst: de kunstmarkt en de straatmarkt. De performance mengt op humoristische wijze hun verschillende sociale gebruiken en omgevingen door een verkoper gekleed in opblaasbaar speelgoed door artistieke contexten of openbare ruimtes te laten dwalen. Gevangen in een eindeloos overlevingsspel tussen continenten, de staat en de economie, zijn straatverkopers een integraal onderdeel geworden van onze stedelijke landschappen.

"Vu'Cumprà", "you buy?" in een Napolitaans dialect gesproken door migranten uit Afrika en Zuid-Azië, is de denigrerende term die wordt gebruikt om te verwijzen naar marktkramers van Napels. In een poging om deze vluchtige figuren terug in de schijnwerpers te brengen, creëert deze performance - hyperrealistisch maar ook absurd - een aangrijpende parallel tussen de straatverkoper en de kunstmarkt.

___

PRAKTISCHE INFORMATIE

Zaterdag 18 mei van 12:00 tot 18:00
Doorlopende performance met enkele pauzes
↳ Doorheen Kunsthal Extra City en publieke ruimten in de stad Antwerpen

___

Younes Baba-Ali maakt kunst die onconventioneel, intelligent en kritisch is, meestal in publieke ruimten of op plaatsen die ongebruikelijk zijn voor zijn kunstpraktijk. Zijn werk neemt vaak de vorm aan van een readymade, maar onder de façade van eenvoud schuilt een complexe evenwichtsoefening. Als kunstenaar-alchemist meet en mengt hij technologie, objecten, geluid, video en fotografie met politieke, sociale en ecologische kwesties. De daaruit voortvloeiende installaties en soms ontregelende interventiekunst confronteren de kijker op ironische wijze met zichzelf en zijn omgeving. Baba-Ali legt mensen dilemma's en taboes voor en daagt hen uit tot (re)actie. Op deze manier maakt hij hen tot zijn handlangers in artistieke guerrilla-acties die de gevestigde orde en de gewone man verenigen.

Locatie Kunsthal Extra City, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen

20 jaar Kunsthal Extra City 18.05.2024—19.05.2024