Curator: Nick Aikens (curator Van Abbemuseum, Eindhoven)
Op 11 juni, 18 juni en 1 juli telkens om 19:30
Een reeks over subjectieve vormen van geschiedschrijving. Via persoonlijke herinneringen en alternatieve bronnen bieden filmmakers verschillende manieren om naar het verleden te kijken. Na de screenings vindt er steeds een gesprek plaats met de kunstenaars.
De culturele praktijk gaf zichzelf steeds de taak om geschiedenis te schrijven, te bespreken en te herschikken in functie van een beter inzicht in het heden. Deze opdracht lijkt zeer vooruitziend doordat de verschillende historieken helpen om een nieuw licht te werpen op een onzeker en veranderlijk actueel moment. Welke methodologieën gaan voorbij aan het gebruik van archieven en documentaire formats en laten een meer emotieve, veranderlijke en tastbare vorm van geschiedenis – en vervolgens van het heden – toe? Speaking to History kijkt naar een aantal hedendaagse filmmakers die onderzoek doen naar het conceptuele en narratieve potentioneel van orale bronnen, de complexe relatie tussen gesproken en geschreven woord en beeld en het gebruik van cinematografie om zowel zin te geven aan geschiedschrijving als om ons begrip van het verleden te compliceren. Via het medium film bekijken zij de constructie van narraties op persoonlijk, collectief en historisch vlak.
Door het gebruik van vertellingen en het spel van woord en beeld, wordt het verleden behandeld als een emotieve kracht die begrepen wordt via persoonlijke verhalen of verschillende subjectiviteiten, nauw verwant aan de directe ervaring. Deze verhalen en beelden, afkomstig uit het verleden, worden geadapteerd aan hun mogelijke relevantie vandaag. Op die manier echoën ze de benadering van Walter Benjamin ten opzichte van geschiedschrijving: “To articulate what is past does not mean to recognize ‘how it really was.’ It means to take control of a memory, as it flashes in a moment of danger.” De films behandelen verschillende historische gebeurtenissen die gevolgen blijken te hebben voor ons begrip van het verleden – van een analyse van collectief verzet, het onderzoek naar een koloniaal verleden, over het verstrijken van verschillende ideologische systemen naar meer persoonlijke, subjectieve herinneringen. Ondanks dat de narraties gebeuren via de stemmen van de betrokkenen, worden de protagonisten slechts co-auteurs van zowel de films als van de verhalen die ze construeren. Zo onthullen ze een poreuze relatie tussen individuele subjectiviteit en collectieve geschiedenis; geheugen en narratief.
Woensdag 1 juli om 19:30:
- Petra Bauer, Sisters!, 2011
‘Sisters!’ is een samenwerking tussen de Zweedse kunstenares Petra Bauer en de Southall Black Sisters–de radicale, baanbrekende, in Londen gevestigde feministische organisatie die zich sinds 1979 politiek heeft ingezet voor de behartiging van sociale en politieke belangen van zwarte en kwetsbare vrouwen uit minderheidsgroepen. De film documenteert het doen en laten van de organisatie gedurende één week, met de dagelijkse activiteiten als startpunt voor een visuele discussie over feminisme, politiek en esthetiek in de hedendaagse samenleving.
- Phil Collins, Marxism Today (prologue), 2010
‘Marxism Today (prologue)’ verdiept zich zorgvuldig in het hedendaagse leven van een groep mensen die ooit ten dienste stond van de cohesie van de Duitse Democratische Republiek. De drie vrouwelijke protagonisten zijn voormalig leerkrachten Marxisme-Leninisme en vertellen wat ze sinds de ontbinding van de Republiek leerden. De film attendeert op aangrijpende wijze op de mate waarin historische breuken en machtsstrijden impact hebben op het leven van een individu.
Na de screenings gaat Phil Collins in gesprek met Annie Fletcher.
Overige screenings:
Donderdag 11 juni om 19:30: Manon de Boer – Wendelien van Oldenborgh
Taal Engels
Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen