Snowflake Blockbuster

Alise Anna Dzirniece & Jānis Dzirnieks

05.08.2022 — 28.08.2022 

Samengesteld door Anna Laganovska, Bas Verwaetermeulen

Snowflake Blockbuster presenteert het werk van Alise Anna Dzirniece en Jānis Dzirnieks.

Hoewel dit broer-en-zus duo al eerder heeft samengewerkt aan verschillende projecten, zal de aankomende show in Extra City hun eerste samenwerking zijn in de vorm van een tentoonstelling.

Alise Anna Dzirniece (1996°), een Letse modeontwerpster en kunstenares die in Antwerpen woont, is onlangs afgestudeerd aan de Antwerpse Modeacademie.

In haar werk begeeft Dzirniece zich op het terrein van de fantasie, het surrealisme en jeugdherinneringen, waarbij ze haar modecollecties op speelse wijze plaatst binnen de werelden die gevoed worden door verbeelding en dagdromen. Haar werkproces wordt weerspiegeld in haar schilderpraktijk, waarin ze dynamische personages en verhalen creëert door middel van felgekleurde illustraties.

Jānis Dzirnieks (1992°) woont en werkt tussen Rotterdam en Riga. Hij studeerde visuele communicatie aan de Kunstacademie van Letland en behaalde een master in beeldende kunst aan het Piet Zwart Instituut.

Dzirnieks' kunstpraktijk richt zich op materieel en procesmatig onderzoek. Hij werkt met reeds bestaande algoritmes en post-industriële apparaten om dynamische installaties en muurwerken te creëren. Dzirnieks gebruikt algoritmes om beelden te vervormen, waardoor ze veranderen in digitale druppels, glitches, abstracte vormen of kleurvlakken, waartussen sommige figuratieve elementen grotesk herkenbaar blijven. De visueel vervormde beelden en metaforen van Dzirnieks weerspiegelen de onderdompeling tussen synthetische en organische omgevingen, zwaar vertechnologiseerde processen, geplande veroudering en exploitatie van kwetsbaarheden van de menselijke psyche.

Het werk van Jānis Dzirnieks is internationaal gepresenteerd in solo- en groepstentoonstellingen in Kai Art Center, Tallinn (EE), MABOCA festival, Madona (LV), Robert Fruinstraat 56, Rotterdam (NL), 427, Riga (LV), Vitrine, Den Haag (NL), Het Nieuwe Instituut, Rotterdam (NL) en Kim? Centrum voor Hedendaagse Kunst, Riga (LV).

Locatie Kunsthal Extra City, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen

Bodies of Work 26.05.2022—28.08.2022