Silvia Martes – The Revolutions That Did (Not) Happen

Artist talk & opening

25.08.2022, 19:00 — 21:30 Opening

Vanaf 25 augustus is het tijd voor de derde van vier videowerken binnen de hoofdtentoonstelling Revolting Times bij Kunsthal Extra City. Dit keer presenteren we het werk The Revolutions That Did (Not) Happen van Silvia Martes.

The Revolutions That Did (Not) Happen speelt zich af in het jaar 2085. Met dit surrealistisch sciencefictionverhaal presenteert Silvia Martes een associatieve collage van verschillende, soms absurdistische, scènes die intuïtief met elkaar zijn verweven. Het is een vrijwel woordeloos relaas met incidentele Brits-klinkende voice-over momenten van een vrouwelijke robot. Het videowerk situeert zich in een tijdperk waarin politieke en sociale structuren als gevolg van oorlogen, pandemieën en natuurrampen zijn ingestort.

Martes positioneert dit speculatief, fictief verhaal als afrofuturistisch. Hierbij worden culturele elementen uit de Afrikaanse diaspora gekoppeld aan wetenschap en technologie om zodoende nieuwe, Zwarte, mogelijke toekomsten te kunnen voorstellen. Maar haar werk is evenzeer doordrongen van een zeker afropessimisme, een term omschreven door Amerikaans schrijver Frank B. Wilderson III.

De film van Martes zit vol dubbelzinnigheden over de noodzaak en betekenis van verandering, massagedrag, individualiteit en de kosten van arbeidsethos. Door te fantaseren over de toekomst legt ze zo vooral de tekortkomingen van het heden bloot.

Wees welgekomen voor een screening in bijzijn van de kunstenaar op donderdagavond 25.08 om 19u, gevolgd door een artist talk van Silvia Martes. We sluiten af met een drankje in de bar.

Avond opening vanaf 19u: Gratis toegang

  • 19u: screening van videowerk
  • 19u30: artist talk tot uiterlijk 20u30
  • 20u-21u30: bar is open

Let op: Komt op tijd, we sluiten de hoofdingang om 20u!

Locatie Kunsthal Extra City, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen

Revolting Times 25.06.2022—23.10.2022