Christine Gerrard (UK): Representing the Bubble, lezing
John McTague (UK): The South-Sea Bubble in the Press, lezing
In de laatste sessie van de reading room, georganiseerd door Ronny Heireman en Katleen Vermeir in het kader van The Residence, zullen Christine Gerrard en John McTague, beiden verbonden aan de universiteit van Oxford, spreken over economische zeepbellen en reacties daarop in de literatuur.
John McTague: The South-Sea Bubble in the Press
De achttiende-eeuwse pers reageerde geschokt op de South Sea Bubble, een grootschalige beleggingsfraude uit 1720. Het ethische aspect van de berichtgeving toont veel overeenkomsten met de moraliserende respons van de hedendaagse pers op het financiële bedrog van tegenwoordig. In hoeverre ondermijnde het nieuwe achttiende-eeuwse financiële systeem, met denkbeeldig eigendom en het permanente uitstel van de belofte om schulden terug te betalen, de normen en waarden in de politiek en in het algemeen? Hoe moeten we omgaan met het feit dat deze morele reacties meestal pas na het falen van een systeem verschijnen? Was berichtgeving zelf verantwoordelijk voor het ineenstorten van het financiële systeem, dat dreef op de publieke opinie?
Christine Gerrard: Representing the Bubble
Schrijvers als Daniel Defoe en Jonathan Swift legden verbanden tussen de onbetrouwbaarheid van financiële waarde en de ongrijpbare aard van taal. Ze waren geïnteresseerd in insubstantialiteit en verandering: Swifts gedicht The Bubble en Defoes en Addisons ideeën over krediet tonen een verassend creatief potentieel van financiële crisissen. De vluchtigheid van betekenis en de speculatieve immaterialiteit van zeepbellen konden blijkbaar ook een bevrijdende werking betekenen en een speelse omgang met vaststaande ideeën over waarde uitlokken.
Taal Engels
Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen