Veel bedrijven hebben bewust op grote schaal giftige materialen geproduceerd, verdeeld en verkocht, of hun werknemers blootgesteld aan uiterst toxische stoffen: men spreekt hier van “corporate homicides”. Pas in 1989 komt er met het Verdrag van Bazel een wereldwijde overeenkomst om het internationale vervoer en de verwijdering van gevaarlijk afval te reguleren. Enerzijds maken wetgevingen het de industrieën steeds moeilijker, door sluitingen te eisen, bepaalde stoffen of processen illegaal te maken of radicale wijzigingen in de productie af te dwingen. Anderzijds zijn nog maar weinig bedrijven schuldig bevonden of verantwoordelijk gehouden voor het geweld en de sterfgevallen die ze op hun geweten hebben. Veel bedrijven zijn blijven functioneren door simpelweg hun activiteit en afzetmarkt te verplaatsen buiten de Europese grenzen, meer specifiek naar het Zuiden.
Filmmaker Daniel Lambo onderneemt voor zijn film ‘Ademloos’ (2018) een intense zoektocht naar de waarheid achter de dodelijke asbestindustrie. Als vertrekpunt neemt hij de dood van zijn vader en vele anderen uit zijn geboortedorp Kapelle-op-den-Bos, waar de fabriek van Eternit was gevestigd, ooit één van de grootste asbest producerende multinationals ter wereld. Zijn zoektocht, die hij samen met Eric Jonckheere onderneemt, brengt hem naar het Indische dorp Kymore waar hij een actieve asbestfabriek ontdekt die ooit in handen was van het Belgische Eternit. Hij botst daar op het grootste asbeststort van India en onthult een koelbloedige industrie die nog steeds het leven van arbeiders en consumenten wereldwijd in gevaar brengt. De film is een aangrijpend verhaal over de strijd van individuen tegen de nog steeds groeiende asbestindustrie.
In de tentoonstelling ‘Deadly Affairs’ is documentatie te zien uit het uitgebreide onderzoek dat aan de film vooraf ging.
Op 18 april tonen we de film ‘Ademloos’ (2018) met een nagesprek door Daniel Lambo.
Daniel Lambo is een Belgisch filmregisseur, filmproducent en scenarioschrijver. Met zijn eigen sociaal geëngageerde productiemaatschappij Lambo Films (opgericht in 2004) maakt hij films over mensenrechten, sociale ongelijkheid en armoede. Daarmee tracht hij het bewustzijn van het publiek te vergroten en individuele actie aan te moedigen.
www.lambofilms.com
Taal Nederlands
Prijs € 5
Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen