Extra Academy #46: Filip Van Dingenen

04.05.2017, 19:00 — 23:00 Lezing

‘NFUMU NGUI; Totem in the Anthropocene’ is een reeks lezing-performances door Filip Van Dingenen, waarin hij onderzoekt en bevraagt hoe zoölogische collecties en natuurhistorische archieven worden gepresenteerd. In zijn performances gebruikt Van Dingenen verschillende rekwisieten om de impact te beschrijven van de manier van tentoonstellen op de presentatie, representatie of ervaring van de natuur.

Wat zouden gepaste, hedendaagse presentatievormen kunnen zijn van de verzamelingen die van dierentuinen en archieven ruimten en plaatsen maken waar onze relatie met de ‘natuur’ op het spel staat? De focus ligt op de zoo van Barcelona, en specifiek op de albino gorilla Copito de Nieve (Spaans voor Sneeuwvlokje). Het doel is deze case te herinterpreteren als een breder onderdeel van de zoölogische collectie en haar erfenis binnen een hedendaagse context.

Filip Van Dingenen is een multidisciplinaire kunstenaar en oprichter van de Ecole Mondiale in Brussel. Momenteel is hij PHD onderzoeker aan de LUCA School of Arts in Gent/Brussel en verbonden aan het Laboratory of Education and Society aan de KU Leuven.

http://fantaman.net/

http://ecole-mondiale.org/

http://www.synapse.info/profiles/fvandingenen/

Extra Academy

Extra Academy is een spontane alliantie tussen Extra City, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Sint-Lucas Antwerpen.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen