Extra Academy #16: Lorenzo Bruni

25.10.2013 — 24.10.2013 Lezing

Opgelet: deze activiteit gaat door in het M HKA!

Over de spreker

Lorenzo Bruni (* Firenze) is criticus en onafhankelijk curator. In 2013 bereidt hij voor het KCCC museum in Klaipeda, Littouwen een reeks van tentoonstellingen voor, getiteld "Traveling and Trip". Hij is ook curator van het archief van jonge Siciliaanse kunstenaars van het Museum van Palermo (RISO) en startte een nieuwe samenwerking met de APT Foundation. In 2011 was hij een van de geselecteerde curators voor de Premio Furla voor jonge Italiaanse kunstenaars en begon hij een intense samenwerking met de Enrico Astuni Galerie in Bologna. Daar werkt hij aan een groepstentoonstelling over de moderniteit van performance, aan een onderzoek over de reden waarom groepstentoonstellinge gemaakt worden en maakt hij een vergelijking tentoonstelling over het concept 'landschap'.

Bruni cureerde ook verschillende tentoonstelling in het buitenland, waaronder een tentoonstelling rondom het thema reizen, getiteld 'Sarah's Travel' voor de Varna Biennale in Bulgarije in 2008 en een tentoonstelling over het romantische aspect van conceptuele kunst van de jaren 1970 tot vandaag, getiteld 'What is my name', voor het HISK (Gent, België). Tussen 2006 en 2009 was hij verantwoordelijk voor het programma van de modernistische erfenis van de 'Via Nuova' in Firenze. In 2004 en 2005 cureerde hij een cyclus van drie tentoonstelling voor de 'Galleria Civica' in Castel San Pietro Terme (Bologna) en van 2001 tot 2004 was hij curator voor de 'Fondazione Lanfranco Baldi', Pelago (Firenze). Sinds 2000 is hij de coördinator van de tentoonstellingsactiviteiten voor de door kunstenaars opgerichte non-profit ruimte BASE / progetti per l'arte. Hij is schrijver van essays en verschillende monografische catalogi, waaronder één over Galleria Poggiali en Forconi in Firenzo. Hij werkt ook samen met Italiaanse magazines Arte e Critica en Flash Art.

Over Extra Academy

Extra Academy is een spontane alliantie tussen Extra City en de twee kunstscholen van de stad, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Sint Lucas Antwerpen. Het ontvouwt zich in samenwerking met een netwerk van genodigden en studenten.

Extra Academy is een kleinschalig, structureel platform 'in progress', dat verschillende instrumenten en trajecten aanreikt die academische modellen en reflecties aanvullen of verstoren. De open programmering van lezingen, performances, workshops, tentoonstellingen en filmvertoningen is erop gericht vragen op te roepen aangaande kennisproductie, onderzoek en praktijk. Het tast leemtes af, of onverwachte oplossingen, en het ontwart het punt waarop ideeën zich vermaterialiseren en geconfronteerd worden met hun waarneembare consequenties. Het gelooft dat theorie geen allegorie is van de praktijk.

Extra Academy luistert, kijkt, stelt zich vragen en verwondert zich. Het verzamelt en verspreidt conversaties. Het onderzoekt de pedagogische wending in de kunsten, alsook de volgende wending die deze tendens weer zal verdringen. Het voorziet de tijd en ruimte voor de manifestatie van een plasticiteit van ideeën.

Taal Engels

Locatie MuHKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen