Caner Aslan - Rehearsals for Pedagogy in the Field

Extra Muros

10.12.2011 — 18.12.2011 Lezing

Opening en publiek gesprek in Lokaal 01: vrijdag 9 december om 20:00.

Als deel van de samenwerking tussen het kunstenfestival 0090, Lokaal 01 en Extra City is Caner Aslan uitgenodigd voor een residentie en presentatie van zijn werk in Lokaal 01. Achteraf zal hij zijn residentie verderzetten in AIR Antwerpen tot 10 februari 2012, waar hij zal werken aan zijn project ‘Rehearsals for Pedagogy in the Field’.

Caner Aslan baseert zijn praktijk op uitgebreid kranten- en beeldenonderzoek. Doorheen collage- en appropriatietechnieken gebruikt hij gevonden materiaal en foto’s. Hij presenteert ze in nieuwe relaties en contexten en andere media zoals film. Gedurende zijn residentie in AIR Antwerpen zal hij verder werken rond “dorpsinstellingen” in de landelijke gebieden in Turkije. Dit experimenteel, educatief programma werd opgestart tijdens WOII en slechts 5 jaar later al stopgezet. Het was in die tijd één van de meest utopische plannen door de nieuwe republiek opgestart. De instituten werden georganiseerd rond het idee om de kinderen te veranderen in leraars die de kennis terug naar hun geboortedorp brengen.

“In de laatste scene van de film ‘Planet of Apes’ volgen Taylor en Nova de kustlijn en ontdekken ze uiteindelijk de verkoolde overblijfselen van het Vrijheidsbeeld. Wat Taylor en het publiek van begin af aan beschouwden als een verafgelegen, vreemde planeet, blijkt de eigen planeet Aarde te zijn in zijn toekomstige post-apocalyptische conditie. Enkele jaren geleden, tijdens het bekijken van een oude familievideo die was gemonteerd op de camera met een collage van banale scènes uit verschillende excursies naar veelal landelijke gebieden, viel mijn oog op een specifieke scène. Hetzelfde gevoel van bij de ruïne van het Vrijheidsbeeld werd opgewekt door een amfitheater dat als een ruïne in het midden van een bos stond, alsof het een antieke ruïne was.” (Caner Aslan)

Caner Aslan (1981, Malatya, Turkije) leeft en werkt tussen Istanbul en Ankara. Hij studeerde aan de Ateliers in Amsterdam (2006-07). Zijn werk werd getoond in de volgende groepstentoonstellingen: 'When Ideas Become Crime', Depo, Istanbul, 2010; 'Relative Positions and Conclusions', Suriye Pasaji, Istanbul, 2009; 'Straw Poll', Salford, 2009; Berlijn Biënnale, 2008; 'Offspring', de Ateliers, Amsterdam, 2008.

Publieke presentatie en tentoonstelling in Lokaal 01, Provinciestraat 287, 2018 Antwerpen.

Openingsuren: zaterdag 10 tot zondag 18 december, 14:00 tot 19:00 (gesloten op maandag 12 en dinsdag 13 december)

Taal Engels

Locatie Lokaal 01, Provinciestraat 287, 2018 Antwerpen