Deadly Affairs

23.03 — 30.06.2019 Groepstentoonstelling

Deelnemende kunstenaars Boris Anje, Valentino Bellini, Don´t Follow the Wind, Jessika Khazrik, Daniel Lambo, Hira Nabi, Franziska Pierwoss, Natascha Sadr Haghighian & Ashkan Sepahvand, Neda Saeedi, Susan Schuppli, Adrien Tirtiaux en Various Artists/ Aka Trudo Engels

We leven in een tijdperk waarin de menselijke impact op de planeet zo angstaanjagend verregaand is, dat het zijn sporen zal nalaten in de komende millennia. De veranderingen die de aarde in toenemende mate ondergaat, worden gedreven door buitensporige ontginning, productie en verspilling. Die zijn nodig om de voortdurende economische groei mogelijk te maken die inherent is aan de moderne - hoofdzakelijk westerse - manier van leven.

‘Deadly Affairs’ toont aan dat de privileges en rechten van het Westen alleen standhouden door de exploitatie van landen en milieu buiten de grenzen van Europa. De tentoonstelling volgt de stromen van uitbuiting, arbeid en grondstoffen en focust op de complexiteit die de wereldwijde handel in giftige afvalstoffen met zich meebrengt.

De tentoonstelling presenteert onderzoeksmateriaal over giftige stoffen waar België mee in aanraking komt en projecten van nationale en internationale kunstenaars die werken rond gevaarlijke afvalstoffen en milieu-onrechtvaardigheid. ‘Deadly Affairs’ vertrekt van een historische contextualisering van het Europese beleid rond toxisch afval en een analyse van de voorwaarden, de economische ongelijkheid en de culturele gewoonten die de verspreiding ervan vergemakkelijken. De tentoonstelling probeert zo bij te dragen aan een breder begrip van het “eigendomsrecht” van het milieu en aan de oorzaken - gerelateerd aan kwesties als racisme, kapitalisme, imperialisme en gender - die mee aan de basis liggen van de ongelijke verdeling van milieurampen.

Curator: Antonia Alampi
Onderzoekscurator: Caroline Ektander
Assistent curator: Zeynep Kubat
Deze tentoonstelling is onderdeel van 'Toxic Commons', een lange termijn onderzoek naar toxiciteit, geïnitieerd door Caroline Ektander, Antonia Alampi, Simone Müller en de onderzoeksgroep 'Hazardous Travels. Ghost Acres and the Global Waste Economy' van het Rachel Carson Center, met onderzoekers Ayushi Dhawan, Maximilian Feichtner en Jonas Stuck.

Beeld: Pierre Malychef, Jessika Khazrik or The Society of False Witnesses, "Content, Contact and Danger", photography, 1995-2015-ongoing

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen