'Breach!' - Heropening 'Eating Each Other'

Re-appropriatie van de tentoonstelling door Aneta Rostkowska & Jakub Woynarowski

25.05.2018 — 01.07.2018 

Samengesteld door Aneta Rostkowska & Jakub Woynarowski

Wat gebeurt er met een tentoonstelling, samengesteld door een curator, wanneer die wordt toegeëigend door een andere curator?

Aneta Rostkowska en Jakub Woynarowski bedachten de term “gonzo curating” - het proces waarbij een fenomeen wordt toegeëigend door er een semi-fictief verhaal rond te bouwen. In hun rondleidingen, performatieve lezingen, radioprogramma’s, workshops en onconventionele tentoonstellingen eigenen ze zich bestaande objecten, tentoonstellingen of instellingen toe.

Halverwege de duurtijd van de tentoonstelling ‘Eating Each Other’, wordt een tweede tentoonstelling geopend die nieuwe kunstwerken en verhalen toevoegt aan de eerste. De titel van deze nieuwe tentoonstelling ‘Breach!’, komt uit het boek ‘The City & The City’ (2009) van China Miéville, waarin het verhaal wordt verteld van twee steden die dezelfde geografische ruimte innemen, maar die door de burgers als twee verschillende steden worden ervaren. Het negeren van deze scheiding - “breaching” genoemd (wat schenden of overtreden betekent) - wordt gezien als een zware misdaad.

“Gonzo” verwijst naar de term “gonzo journalism”, een persoonlijk-kritische vorm van verslaggeving waarbij de journalist actief deel uitmaakt van het verhaal. Met “gonzo curating” onthullen Rostkowska en Woynarowski de subjectiviteit van de curator van een tentoonstelling: ze laten zien hoe zich, afhankelijk van het perspectief, verschillende verhalen kunnen ontwikkelen rondom eenzelfde gegeven.

Deze daad van re-appropriatie plaatst vraagtekens bij de manier waarop tentoonstellingsmakers en instellingen de realiteit vaak trachten te reduceren tot één thematiek.


Performatieve rondleiding, 27.05, 14:00, door Aneta Rostkowska & Jakub Woynarowski, tijdens het Antwerp Art Weekend

Prijs gratis

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Eating Each Other 24.03.2018—01.07.2018